Carmen-baletti Kansallisbaletissa pe 3.2.2023

159,00 

Carmen pe 3.2.2023 klo 19.00

Maailman suosituimman oopperan kohtalokas rakkaustarina Bizet’n sytyttävine sävelineen siirtyy balettinäyttämölle. Liam Scarlettin koreografia on sijoitettu tupakkatehtaalle 1930-luvun Espanjaan, aikaan juuri ennen sisällissodan puhkeamista: maailmaan, jossa jokaisen on puolustettava itseään säilyäkseen hengissä.

Matkalla johdanto esitykseen ja ennen esitystä lounas Helsingissä.

Bussi lähtee Imatralta ja ajaa Lappeenrannan ja Taavetin kautta Helsinkiin, paluumatka samaa reittiä.

Ilmoittautuminen 12.12.2022 mennessä

 

Kuvat: oopperabaletti.fi

Kuvaus

Micaëla on matkustanut läheisestä kylästä tupakkatehtaalle tapaamaan nuoruudenrakkauttaan Don Joséta, tuodakseen viestin tämän äidiltä. Naiset työskentelevät tehtaalla vartija Zunigan valvonnassa. Ilmapiiri sisällissodan alla on jännittynyt. Yksitoikkoisen tehdastyön katkaisee vain vartijanvaihto. Zunigan lähdettyä Carmen viihdyttää vartijoita ja huomaa joukossa Don Josén, jolle heittää kukan. Micaëla kohtaa lopulta Don Josén, ja vanhat tunteet heidän välillään syttyvät. Tapaamisen keskeyttää tehtaalta kuuluva huuto, kun Carmen on päätynyt tappeluun toisten naisten kanssa. Carmen eristetään muista Don Josén valvontaan. Carmen pääsee kuitenkin pakenemaan viettelemällä Don Josén, ja Don José on pidätetty huolimattomuutensa takia.

Carmen ja muut mustalaiset ovat menneet turvaan tavernaan. Paikalle saapuu tunnettu härkätaistelija Escamillo, joka viettelee Carmenin. Seuraavana päivänä Escamillo jatkaa matkaansa, mutta paikalle saapuukin Don José, joka vakuuttaa rakkauttaan Carmenille. Carmen ja Don José aikovat paeta yhdessä ja avioitua. Don José menee mustalaisleirille odottamaan Carmenia, mutta ennen lähtöään Carmen kohtaakin taas Escamillon, joka lupaa Carmenille täydellisen elämän rinnallaan. Carmen kirjoittaa Don Josélle kirjeen, jossa ilmoittaa, ettei rakastakaan tätä. Tavernaan saapuu Micaëla, joka saa kuljetettavakseen kirjeen mustalaisleiriin. Leirissä Micaëla yrittää taivuttaa Don Joséta mukaansa, mutta tämä vannoo rakkauttaan Carmeniin. Luettuaan Carmenin kirjeen Don José vaipuu epätoivoon.

Escamillon voiton ja avioliiton kunniaksi järjestetään juhlat, mutta Carmen alkaa epäillä avioliiton olleen väärä ratkaisu. Don José yrittää edelleen taivuttaa Carmenia mukaansa ja intohimon vallassa puukottaa häntä. Carmen menehtyy Don Josén käsivarsille.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Katsojapalautteita:

“Mielestäni Carmen soveltuu huippuhyvin balettiin – ihana ilta!”
“Ihon alle meni esitys. Ilman laulua musiikki sai uuden ulottuvuuden. Tanssi toi tunteet hyvin esiin. Hieno ja uusi, syvällinen tulkinta Carmenista ja Don Josesta. Lämmin suositus!”
“Runsas, riehakas ja dramaattinen. Ihana.”

Lähde: oopperabaletti.fi