Palmusunnuntai Valamossa 2.4.2023

98,00 

 

Palmusunnuntaina, pääsiäisen lähestyessä matkaamme Valamon luostariin.
Bussi kuljettaa Imatralta Lappeenrannan ja Savitaipaleen kautta Valamoon Heinävedelle. Pääkirkkoon ja vanhaan kirkkoon tutustumme oppaan johdolla, näyttelyihin omatoimisesti. Ravintola Trapesassa nautimme noutopöytälounaan. Viinehtimössä tutustumme luostarin viinien valmistukseen, ja tunnelmallisessa viinituvassa nautimme maistiaiset. Luostarin myymälöihin olemme varanneet ostosaikaa. Päivä Valamossa päättyy lähtökahveihin ravintola Trapesassa. Paluumatka samaa reittiä takaisin. 

Näyttely: Martta Wendelin – Kultahiekkaa ihmisten poluille

Matkaohjelma

Matkalle ilmoittautuminen 13.3. mennessä alla olevan ostoskorin kautta tai soittamalla 05 416 0075

 

Kuvaus

Martta Wendelin – Kultahiekkaa ihmisten poluille
Kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin syntymän 130-vuotisjuhlavuodeksi Valamon luostarissa nähdään laaja näyttely taiteilijan keskeisestä maalaus- ja kuvitustuotannosta. 

Näyttely jakautuu itsenäisiin teemoihin, kuten Kukat & puutarha, Valamo & Karjala, Maisemat, Muotokuvat, Skissit ja Sadut. Kuvitustaide esittäytyy painettujen Kotiliesien ja postikorttien lisäksi myös vuodenaikojen mukaan vaihtuvien kuvitusoriginaalien avulla. Valokuvien ja kaitafilmiaineiston avulla välittyy monipuolinen kuva taiteilijan elämästä ja tuotannosta. 

Martta Wendelin oli 1900-luvun alun alkupuoliskon tunnetuimpia suomalaisia kuvittajia. Hänen kuvitustaiteensa idyllinen ja rauhoittava tunnelma, lasten ja kodin elämää aidosti kuvaavat aiheet ovat olleet tärkeitä suomalaisille ja vetoavat yhä tänäänkin . Vapaan taiteen vaikuttavat maisemamaalaukset, psykologisesti taitavat muotokuvat ja runsaat kukka- ja puutarha-aiheet ovat jääneet laajan kuvitustuotannon varjoon.

1930-luvun puolivälissä Wendelin vieraili Valamon luostarisaarella kolmena kesänä. Maisema-aiheiden ja muotokuvien lisäksi hän teki tunnetun Valamo-korttisarjan, joka painettiin vuonna 1938. Korttisarjan myyntituotoilla Valamon Ystävät saivat rahoittaa myöhemmin Uuden Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkon rakennusta.

Näyttely on syntynyt  Martta Wendelin Seuran, Tuusulan taidemuseon ja Valamon luostarin yhteistyönä ja sitä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.